Samodzielne próby zrzucenia zbędnych kilogramów często kończą się fiaskiem. Zbyt restrykcyjne diety, które nie zmieniają na dłuższą metę złych nawyków żywieniowych, zwykle prowadzą do efektu jojo. Efekt: utracone kilogramy wracają z nadwyżką! Jak temu zaradzić i schudnąć na dobre? Pomogą Ci nasi dietetycy!
Każdy z nas dobrze wie jak wygląda wizyta u lekarza, ale wybierając się pierwszy raz do dietetyka zawsze zastanawiamy się jak ona może wyglądać oraz co powinniśmy wziąć ze sobą.
Aby wykorzystać najlepiej takie spotkanie musimy wiedzieć, iż rozpisanie indywidualnej diety wymaga przeprowadzenia odpowiedniego i szczegółowego wywiadu żywieniowego. Jest on dość złożony i pacjent może odnieść wrażenie, że dietetyk pyta cały czas go o te same rzeczy, ale ma to na celu przede wszystkim szczegółowe poznanie preferencji żywieniowych, nawyków, a także przyznania się pacjenta do swoich błędów, wpadek i słabości związanych z żywieniem.
Podczas wywiadu bardzo ważnym punktem jest część związana z przebytymi lub obecnymi jednostkami chorobowymi oraz dolegliwościami, z którymi boryka się pacjent. Ma to istotne znaczenie w układaniu jadłospisu, gdyż wprowadzenie nieodpowiedniej diety może pacjenta narazić na złe samopoczucie i pogorszeniu stanu zdrowia.
Dodatkowo szykując się na spotkanie z dietetykiem warto zabrać ze sobą wyniki ostatnio przeprowadzonych badań laboratoryjnych (morfologia, badanie moczu, profil lipidowy, stężenie: glukozy, TSH, żelaza, AlaT, AspAT we krwi) oraz przygotować listę przyjmowanych leków i suplementów diety.
Po przeprowadzonym wywiadzie żywieniowym jest czas na analizę dzienniczka żywieniowego, który warto przygotować sobie przed wizytą. Należy opisać 3-5 dni po względem żywieniowym: godziny posiłku, miejsce spożywania posiłku, z jakich produktów składał się posiłek oraz na tyle ile jest to możliwe opisać ilość spożywanych produktów (np. 2 plasterki szynki, 2 kromki pieczywa itp.). Herbata z dodatkiem cukru, soku, miodu albo kawa z mlekiem jest już posiłkiem, dlatego musimy pamiętać aby w dzienniczkach uwzględnić nie tylko co jedliśmy ale również co piliśmy (Dzienniczek żywieniowy w formie tabeli).
Kolejnym punktem wizyty u dietetyka jest ważenie na specjalistycznym analizatorze składu ciała umożliwiającym ilościową analizę komponentów składu ciała ludzkiego (tkanka tłuszczowa, mięśniowa, ilość wody w organizmie) z wykorzystaniem innowacyjnej technologii BIA (bioimpedancji elektrycznej). Jest to technologia polegająca na pomiarze oporu elektrycznego tkanek (woda oraz tkanka mięśniowa jest zdecydowanie lepszym przewodnikiem prądu niż tkanka tłuszczowa). Jak dobrze przygotować się do pomiaru? W praktyce zaleca się, by przynajmniej trzy godziny przed pomiarem nie spożywać żadnych pokarmów i płynów, dodatkowo nie powinno przystępować się do pomiaru z pełnym pęcherzem, a przypadku kobiet – w czasie menstruacji.
Na koniec pozostaje omówienie możliwości rozwiązania problemu tak, aby cel był realny w wykonaniu nie tylko teoretycznie, ale również praktycznie przez pacjenta.
Czas trwania pierwszej wizyty waha się od 45-60 min. natomiast przekazanie diety odbywa się na następnej wizycie.
dietetyk
koordynator Programu Bariatrycznego
Wizyta diagnostyczna / bariatryczna |
180 zł |
Wizyta terapeutyczna - dieta 7 dni |
250 zł |
Wizyta kontrola (bez diety) | 150 zł |
Analiza składu ciała | 60 zł |